woensdag 25 januari 2017

Een unieke Dirndl, zelf gemaakt!

In mijn vorige blog schreef ik al over mijn volgende uitdaging. Met als deadline 28 januari. Ik ben heel blij om te vermelden dat ik het gehaald heb!

Toen mijn man tegen de Kerst kaartjes bestelde voor een feestje in Tiroler stijl was het eerste dat ik dacht, dan ga ik een dirndl maken. Want de dirndl die ik het jaar daarvoor nog droeg kreeg ik toen al amper dicht. Dat zou nu vast en zeker helemaal niet meer lukken...

Ik had al een hele tijd een Burda liggen waar toevallig een aantal patronen van dirndls in staan. De Burda van september 2015 heb ik netjes bewaard omdat ik wist dat deze nog van pas zou komen. Nu was de tijd gekomen.

Ik wilde al een tijdje de stoffen van Driessen Stoffen proberen dus ik ging op zoek naar een mooi stofje. Al blijft het altijd lastig om dit via het Internet te doen, toen ik dit appeltjesgroene stretch katoen zag wist ik precies hoe mijn dirndl er uit moest gaan zien. En toen ik de stof vervolgens in mijn handen kreeg was ik verkocht!De hartjes om het lintje door te geleiden bestelde ik bij een Duitse webshop via DaWanda.
Supersnel en heel gemakkelijk!


Met toch wel een tikkeltje faalangst ging ik aan de slag. Ik was vastberaden om zo netjes mogelijk te werken. De stofbreedte van het stretchkatoen was 135cm in plaats van de benodigde 150cm voor de rok maar omdat deze stof wat stugger is besloot ik dat dat ook voldoende moest zijn. Dit bleek achteraf goed gegokt. Toen het bovenlijfje langzaam vorm begon te krijgen kreeg ik eindelijk wat zelfvertrouwen. Dit ging de goede kant op!


Ik had het geluk dat er een uitgebreidere tutorial in de Burda stond voor het maken van de dirndl want ik moet toegeven dat ik het toch wel lastig vind om een patroon te volgen met enkel tekst.. Wat dat betreft ben ik toch nog wat onervaren. In de tutorial zat het ingewerkte trachtenblousje niet verwerkt, dat heb ik eigenlijk een beetje op eigen initiatief er in gezet.

Toen de rok aan het lijfje zat bleek de dirndl toch nog te wijd te zijn. Toen heb ik het lijfje en de rok aan beide kanten nog wat ingenomen. Gelukkig ging dat goed!
Ik ben dan ook super tevreden met het eindresultaat en ik ben ook best wel trots op mezelf dat het gelukt is.

Mijn dochtertje vroeg meteen of ik er ook een voor haar wilde maken. ehm... misschien volgend jaar.4 opmerkingen:

 1. Wat moet dat een voldaan gevoel geven! Echt een zalige Dirndl! Ook de kleuren vind ik perfect matchen. Wist je dat je door je Dirndl op een bepaalde manier te dragen ook meteen je status aangeeft? Als je je schort aan de rechterkant knoopt, geef je aan dat je bezet,getrouwd of verloofd bent, linkerkant = vrijgezel, achterkant = weduwe en de voorkant = maagd ;-)

  www.xohanax.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie!
   Ik heb er inderdaad over gelezen, ik moest alleen nog even opzoeken welke kant de juiste is voor een getrouwde vrouw 😊.

   Verwijderen
 2. Oh wow super tof. Ik denk niet dat ik zoiets prachtigs gemaakt kreeg hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Maar ik zit al maanden tegen de Theo aan te hikken voor mijn man en ik zie dat jij die al vaker gemaakt hebt! Zo zie je maar 😉

   Verwijderen